tiistai 9. elokuuta 2016

Postaushaaste: Puolesta vai vastaan?


MITÄ MIELTÄ OLET?

Hevosen tulisi liikuttaa päivittäin?


Hevosen liikutustarve riippuu niin paljon sen iästä, elinolosuhteista ja käyttötavasta, etten osaa vastata tähän suoraan puolesta tai vastaan. Harrasteratsu, joka muuten seisoo tarhassa/karsinassa pitäisi mielestäni liikuttaa päivittäin. Harrasteratsu, joka asuu isossa laumassa pihatossa ja sillä on pääsy isoon virikkeelliseen tarhaan, ei tarvitse niin paljon liikutusta. Laidunkaudellakaan hevonen ei mielestäni tarvitse ihan niin paljon liikutusta, jos se on yötä päivää laitumella. Kovassa treenissä oleva estetykki taas saattaa oikeasti tarvita lepopäiviä treenistä palautumiseen. Jonkun hevosen pää ei kestä vapaapäiviä lainkaan... Oma eläkeläissuokkini ei vapaapäiviä tarvitse, sillä Sulon liikunta koostuu muutenkin suurimmaksi osaksi kevyistä käyntilenkeistä maastossa ja silloin tällöin humputtelusta kentällä. Ilmoista ja ehtimisistä riippuen vapaapäiviä kuitenkin tulee. Nuoruudessaan Sulolle ei edes voinut monia vapaapäiviä jättää, sillä hevonen muuttui ihan villiksi. Nykyään se on lähinnä jäykkä vapaapäivien jäljiltä.


Lämppärit sopivat vain ravureiksi?Puolesta, tosin ottaisin lauseesta vain -sanan pois. Lämminverisiä ravihevosia on ymmärykseni mukaan pyritty jalostamaan juoksijoiksi, joten rakenteellisesti ne sopivat siihen tarkoitukseen paremmin kuin ratsuiksi. Poikkeuksia varmasti löytyy.


Kirjoja lukemalla ei opi ratsastamaan?
Puolesta. Valitettavasti ratsastamaan ei opi kuin ratsastamalla + hyvät neuvot ovat tarpeen. Kirjoista saa hyvää tietoa, jonka avulla voi kehittää omaa ratsastustaan, mutta kyllä sinne hevosen selkään täytyy mennä harjoittelemaan.


Satulavyö tulisi kiristää hitaasti asteittain?


Puolesta. Jos joku on vastaan, voi testata asian ystävän kanssa. Ota vyö ja aseta se vatsasi ympäri. Pyydä ystävääsi kiskaisemaan se nopeasti mahdollisimman kireälle. Tuntuiko mukavalta?


Hevosten tulisi saada tarhata ja laiduntaa laumoissa?

Pääsääntöisesti puolesta. Se on hevoselle lajinomaista toimintaa. Sulo on loukkaantumisensa jälkeen tarhannut yksin osittain myös sen takia, ettei sopivaa tarhakaveria ollut. Sulo ja Väpä eivät koskaan tulleet niin hyvin toimeen, että ne olisi voinut laittaa samaan tarhaan.


Selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta?Vastaan. Joskus sitä on opetettu nousemaan vasemmalta ja itse nousen aina vasemmalta puolelta. Jos joku haluaa nousta hevosen kyytiin oikealta puolelta, se ei vie yöuniani. Olen joltain myös kuullut, että satulalle tekisi hyvää, että noustaisiin vuorotellen eri puolilta selkään.


Hevosta hoidettaessa tai varustettaessa hevosen tulisi olla aina kiinni?

Puolesta. Hoitajan turvallisuuden kannalta, varsinkin vieraan hevosen kanssa toimiessa hevonen ehdottomasti kiinni hoidettaessa. Sulo on ollut meillä 17 vuotta ja hoidatan sen edelleen melkein aina kiinni, siksi että turhat pyörimiset ja tölvimiset jäävät väliin. Jos ehdin niin myöhään tallille, että hevosilla on jo iltaheinät turvan edessä saatan harjailla Suloa samalla, kun se keskittyy heinistä nauttimiseen, enkä silloin laita sitä kiinni.


Vain kisatulosten perusteella voi sanoa, minkä tasoinen ratsastaja on?


Vastaan. Kisatulokset eivät kerro koko totuutta. Tässä postauksessa olen pohtinut asiaa tarkemmin.

Mitä rikkaampi on sitä pidemmälle ratsastuksessa on mahdollista päästä?

Puolesta. Tämä on valitettava totuus. Raha ratkaisee tässä lajissa korkeammalla tasolla. Sillä kenellä on varaa maksaa kallis hevonen, paremmat puitteet, paremmat valmentajat yms. on mahdollisuus päästä pidemmälle.


Se, miten korkeita esteitä hyppäät, ei kerro siitä, miten hyvä ratsastaja olet?


Puolesta. Entä jos oletkin kouluratsastaja, etkä hyppää ollenkaan? ;) Isommilla esteillä vaaditaan enemmän taitoa, kuin pienemmillä esteillä, mutta se ei ole koko totuus.


Ennen oman hevosen ostoa ratsastajalla tulisi olla kokemusta joko vuokra- tai ylläpitohevosesta?

Puolesta ehdottomasti! Mieluiten kokemusta saisi olla ylläpitohevosesta tai hevosesta, jota vuokrataan useamman kerran viikossa. Pelkillä ratsastuskoulutunneilla käyneellä ihmisellä ei ole mitään käsitystä siitä kuinka paljon hevosen pito oikeasti vaatii aikaa ja rahaa ja kuinka suuri vastuu ja huoli hevosesta oikeasti on. Voi lukea vaikka kaikki maailman teoriakirjat, mutta hevosen omistaminen vaatii fyysistä ja henkistä kanttia, jota ei kirjoista löydä. Kun harjoittelee hevosen pitoa ensin ylläpitohevosen kanssa, huomaa onko itsestään oikeasti hevosen omistajaksi, vai alkaako vapaa-aika, bileet, pojat ja kaverit kiinnostaa kuitenkin enmmän.


On tiputtava vähintään 100 kertaa, ennen kuin voi sanoa itseään hyväksi ratsastajaksi?


Vastaan. Sataa kertaa ei tarvitse tulla alas, mutta useamman kerran valitettavasti, että oppii pysymään selässä.


Hevosenomistajan olisi hyvä välillä päästä ratsastamaan muillakin hevosilla kuin vain omallaan?

Puolesta ehdottomasti! Kun pääsee ratsastamaan monipuolisesti erilaisilla hevosilla, kehittyy, ja se kehittää yhteistyötä myös oman hevosen kanssa.postaushaaste-1Ei kommentteja:

Lähetä kommentti