maanantai 1. elokuuta 2016

Rakas ratsastuspäiväkirjani...

Sain ensimmäisen ratsastuspäiväkirjani joskus 2000-luvun alussa Pollux-paketin mukana. Se oli mustakantinen ja muistaakseni siinä oli jopa lukko. Pidin päiväkirjaa ahkerasti muutaman kuukauden, kunnes se unohtui. Muuttaessamme lapsuuden kodistani maalle ja muuttosiivousta tehdessäni löysin monia päiväkirjan alkuja jemmattuna kaapin perälle. Ratsastuskertojen muistiin merkitseminen tuntui jo lapsena tärkeältä. Nykyään päivitän ratsastuskokemuksiani kalenteriini, tänne blogiin ja ratsastamieni hevosten päiväkirjoihin.

Kalenterimuistiinpanoja (=hifistelyä treenikalenterilla)


Ratsastuspäiväkirjasta löytyy yleensä tiedot siitä, mitä on tehty, millä hevosella ja miten on mennyt ja mikä fiilis jäi itselle tai hevoselle. Kun näitä muistiinpanoja selaa taaksepäin, voi oppia omasta kehittymisestään ja ehkäpä löytää ratkaisuja nykyisiin ongelmiin. Ratsastuspäiväkirjaa pitämällä oppii tuntemaan itsensä ratsastajana ja löytämään ne asiat, jotka vaikuttavat ratsastuskerran onnistumiseen.

Sulolla on ollut oma päiväkirja vuosia. Hevosen päiväkirjan pitäminen on jopa hyödyllisempää, kuin oman ratsastushistoriansa seuraaminen. Syitä hevosen käytökseen voi etsiä menneistä tapahtumista. Onko joka kerta esim. estevalkun jälkeen hevonen ollut seuraavana päivänä kiukkuinen tai haluton? Onko maastolenkkikertojen jälkeisillä kerroilla aina enemmän virtaa työskennellä kentällä? Onko hevonen aina samalla tavalla erilainen ratsastaa tai käyttäytyy erillaisesti kuin normaalisti, kun joku tietty ihminen on käynyt liikuttamassa sitä? Itse toivon, että ratsastuksen lisäksi Sulon päiväkirjaan merkitään sen kulloinenkin olotila. Onko se ollut väsynyt, virkeä, laiska, reipas?


Jos hevosella käy omistajan lisäksi liikuttajia, on päiväkirja hyvä viestintäkeino omistajan ja vuokraajien/hoitajien välillä. Jotkin asiat ovat sellaisia, että ne haluaa saada toisen osapuolen tietoon, mutta eivät ole niin tärkeitä, että niiden takia laittaisi tekstiviestiä tai soittaisi. Itse lasken tällaisiksi asioiksi juuri ratsastuspäiväkirjaan yleensä kirjattavat asiat: mitä liikuttaja on tehnyt ratsastuskerralla, mitä hän on tehnyt tallissa ja millainen Sulo on ollut. Itse hevosen omistajana pystyn myös jättämään liikuttajalle kirjan kautta ohjeita tai neuvoja, esim. Muista putsata Sulon silmät ratsastuksen jälkeen. Olivat vähän tulehtuneen oloiset tai Sulon suojat kuivumassa pesupaikalla, löytyy sieltä!  Tuollaiset asiat unohtuvat helposti, jos ne pistää viestillä. Kun tallipäivyrin tarkastaa aina ennen ratsastusta, ovat ohjeet heti mielessä mennessä hevosta hoitamaan.

Kunhan ratsastuspäiväkirjaa muistaa pitää, on se hyvä työkalu harrastuksen tueksi ja hevosen hyvinvoinnin seuraamiseksi! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti