perjantai 15. heinäkuuta 2016

Haluatko olla parempi?

Tuntuuko sinusta siltä, että haluaisit olla parempi hevosenhoitaja tai ratsastaja? Haluaisitko tietää enemmän hevosista, ymmärtää lajia paremmin ja kehittyä esteillä tai koulussa? Tässä sinulle takuuvarma lista, jota seuraamalla kehityt:

1   1. Lopeta valittaminen
-     -Lopeta valittamien siitä, ettet ole edistynyt, et osaa, et pysty tai et ymmärrä.

Jos et osaa, opettelet. Jos et ole edistynyt, mietit mistä se johtuu ja mietit sille ratkaisun. Jos et pysty, harjoittelet kunnes pysyt, tai sitten luovutat ja tämä laji ei ole sinua varten. Jos et ymmärrä, kysyt ja otat neuvot vastaan. Negatiivisten tunteiden ruokkiminen on turhaa ja vie sinulta energiaa, jonka olisit voinut käyttää asioiden ratkaisemiseen. Valittamisen sijaan yritä löytää positiivisia puolia osaamisestasi ja keskity niihin.

      2. Lopeta tekosyiden keksiminen
-Hevonen on huono, opettaja ei ole samalla aaltopituudella, tallinpitäjä ei ymmärrä, olet väsynyt, huono sää, tylsää, jonkun muun syytä ettet menesty pysty tai osaa. (<- EI OLE!)

Omista ongelmistaan on helppo syyttää muita. Kuitenkin avain ongelmien ratkaisemiseen on tunnistaa itsessään se käytös, joka on johtanut ei haluttuun lopputulokseen, ja pyrkiä muokkaamaan sitä. Moniin ongelmatilanteisiin pystyy itse vaikuttamaan. Jos et pääse ratsastamaan esimerkiksi koulutöiden takia, ongelma on ajankäytöllinen. Pääsisitkö kuitenkin jos tekisit läksyt ajallaan, vähentäisit somettamista ja toimisit tallilla ripeästi, etkä juoruaisi muiden kanssa? Jos haluat priorisoida ajankäyttösi niin, että sometat ja juoruat kouluhommien lisäksi, syy tallilla käymättömyyteen ei ole koulun. On ihan normaalia haluta tehdä muita kuin hevosiin liittyviäkin asioita, mutta silloin on tunnustettava että ratsastuksen siirtäminen toissijaiseksi toiminnaksi on nimenomaan oma valintasi, ei jonkun muun syytä, ja sen kanssa on elettävä. 

3. Ota oikea asenne lajiin
-luotettava, reipas, avoin, nöyrä, valmis muutokseen

Tule paikalle aina kun olet luvannut. Siis aina! Ole reipas, toimi reippaasti. Älä maleksi ja norkoile ja vitkastele vaan hoida homma. Ota nöyrä asenne tähän lajiin. Lähtökohtaisesti sinä et tiedä hevosista mitään, minäkään en tiedä. Ne jotka tietävät eniten, ovat itse hevosia. Kuuntele kuitenkin niitä tarkkaavaisesti, jotka ovat olleet tämän lajin parissa sinua kauemmin.  Ole aina valmis kuuntelemaan, sillä joku tapa johon et ole tottunut voikin olla parempi kun annat sille mahdollisuuden. Älä ole ylimielinen, aina on olemassa parempia ja huonompia ratsastajia kuin sinä. Kun tiedät paljon, olet valmis luomaan omia johtopäätöksiäsi ja metodeitasi, mutta et ole koskaan valmis, etkä koskaan tiedä kaikkea. Tämä laji on ikuista opiskelua, joten suhtaudu lajiin sillä asenteella. Voit suunnnitella tavoitteita ja päämääriä, mutta lopulta voit aina oppia vielä lisää. 

      4.Opiskele
-lue, näe, kuule, tutki, havannoi ympäristöäsi

Kuuntele tarkkaan tunneilla ja valmennuksissa. Sisäistä kuulemasi, älä mene tunnille humputtelemaan. Seuraa hevosten käytöstä karsinassa, ratsastettaessa, laumassa jne. Kuka olisi parempi opettamaan hevosista kuin hevonen itse? Jos tallilla lääkitään tai hoidetaan jotain spesiaalimpaa tapausta, mene katsomaan mitä tapahtuu ja kysy. Hevosmaailmassa on toimittu kauan ns. kisälli-mestari periaatteella, jossa omia taitoja opetetaan eteenpäin uusille tulokkaille. Toivottavasti perinne ei katoa sen myötä, kun kaikki pitävät huolen omista asioista eivätkä ole valmiita neuvomaan nuorempiaan. Jos perseilet tallilla ja joku fiksumpi tulee sinua opastamaan tai torumaan, ota neuvot vastaan, älä heittäydy näsäviisaaksi! Syy opastukseen voi olla todella tärkeä ja sen sisäistäminen voi parantaa tekemistäsi huomattavasti. Jos neuvo onkin mielestäsi turha, kannattaa miettiä syy siihen miksi se on tultu antamaan, ja oppia sitä kautta kanssakäymistä ihmisten kanssa tallilla. 

5. Harjoittele
-ole apuna, hoida hommat kunnialla, ole käytettävissä, osallistu, tarjoa apua, ratsasta, paranna liikkuvuuttasi, paranna kehonhallintaasi, paranna kuntoasi, tee mielikuvaharjoituksia ja ratsasta vielä lisää

Ratsastajaksi ei valitettavasti ole oikotietä. Vaikka lopettaisit lässyttämisen ja imisit kaiken mahdollisen tiedon itseesi, täytyy sinun myös toimia! Tarjoudu tallille avuksi ja hoida hyvin sinulle annetut työt. Kisälli-mestari periaate toimii myös tässä suhteessa. Kun olet tarpeeksi kauan esimerkiksi siivonnut karsinaa ja kantanut vettä saat vastuullisempia työtehtäviä kun tallin omistaja / hoitohevosesi omistaja huomaa sinun olevan luotettava ja ahkera. Tässä lajissa ei mitään saa ilmaiseksi. Jos et ole opetellut hommia ja ratsastusta alusta alkaen kunnolla lajillesi on todella hatara pohja. Ratsastamaan ei opi kuin ratsastamalla, joten ratsasta! Ei tekosyitä, selkään aina kun on mahdollisuus ja treenaa myös haastavia ja tylsiä asioita ja keskity myös yksityiskohtiin. Menetkö läpi kulmasta vai ratsastatko kulman läpi? Välillä on myös syytä ottaa rennosti, sillä palautuminen on tärkeä osa kaikkia lajeja. Älä kuitenkaan päätä laiskotella, jos olet sopinut auttavasi. Silloin menet auttamaan ja pidät lepopäivän kun sovittuja heppa-asioita ei ole kalenterissa. 


Jos noudatat tätä vinkkivitosta, voit olla varma että muutosta harrastuksessasi alkaa tapahtua, jos siis olet avoin muutokselle ja valmis kehittymään ;) Lähtökohtaisesti ohjenuora sopii mihin tahansa tekemiseen: haluat sitten huippuratsastajaksi, fitnessmalliksi, normaalipainoiseksi, taiteilijaksi, näyttelijäksi, kokiksi, joogiksi jne. 

Itse olen näillä neuvoilla kehittynyt. Kaikkein suurin este omalle ratsastastukselleni on ollut pääni sisällä. Välillä tallilla kokee negatiivisiä tunteita, riittämättömyyttä, osaamattomuutta, laiskuutta ja turhautuneisuutta ja se on osa elämää ja aivan normaalia. Ne hetket ovat mainiota opetusmateriaalia! Kun oppii tuntemaan oman ratsastajan identiteettinsä, oppii pääsemään yli hunoista hetkistä ja toimimaan tulevaisuudessa hiukan paremmin. Pääköpan asennenupin asento pitääkin kääntää osoittamaan kohtaa: haasteet kasvattavat ja virheistä opitaan. On myös oikeasti tärkeää ymmärtää se, että kukaan ei kehity jatkuvasti vaan tasaisia ja taantumiskausia tulee kaikille. 

kuva: pixabay


4 kommenttia:

 1. Miten sulla muuten pystyy liittymään lukijaksi kun ei sitä sivupalkkiasiaa ole?
  :"D

  kauraturpienkanssa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat lisättyä uuden blogin lukulistaasi niin, että menet omaan bloggeriisi, jossa kohta lukuluettelo. Siinä alla pitäisi olla palkki "lisää". Klikkaa sitä ja kopioi avautuneeseen välilehteen kohtaan lisää url osoitteesta sen blogin osoite jota haluat lukea :)

   Sulla on mukava blogi sisältäen useammankin tutun kauraturvan ;)

   Poista